2 paź 2015

Na złe samopoczucie | Marta w kuchni

Nie mogąc już znieść kolejnego dnia spędzonego w łóżku, męczona przez przeziębienie, postanowiłam zrobić coś, co pomoże mi się z niego wyleczyć. Wtargnęłam do kuchni z moim chorobowym ekwipunkiem - ciepłe skarpety (!), piżama, napar z imbiru, cytryny i miodu, a do tego paczka chusteczek. Uwielbiam gotować ale nie cierpię spędzać nad tym zbyt dużo czasu. Dlatego tak bardzo lubię zupki kremy, które zawsze gotuję w hurtowych ilościach, a potem dzielę się nimi ze wszystkimi przez najbliższe 4 dni. Tym razem postawiłam na krem dyniowy, a wybrałam go ze względu na to, że dynia zawiera bardzo dużo witamin (potasu, fosforu, wapnia...) oraz wzmacnia układ odpornościowy, co mam nadzieję pomoże mi się wykaraskać z choroby. Do jej wykonania wykorzystałam również selera z mnóstwem witaminy C (jedna z najbardziej potrzebnych witamin, w trakcie leczenia), pietruszki bogatej w witaminy A i C oraz marchwi.
Jest to lecznicza bomba witaminowa, a do tego świetnie smakuje. 

składniki:
średnia dynia
dwie marchewki
pół bulwy selera
średnia cebula
spory korzeń pietruszki
1,2 l wody
duży ząbek czosnku
przyprawy - kurkuma, otarta bazylia, chilli, sól

1. Warzywka obieramy, kroimy i wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Dorzucamy również czosnek. Czekamy około 15min. 
2. Dynie najłatwiej będzie przekroić na pół i wyciągnąć miąższ ze środka. Kiedy oczyścimy naszą dynię, najłatwiej będzie ja pokroić na mniejsze kawałki, a potem obrać ze skóry obieraczką, bądź nożem. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałeczki i również wrzucamy do garnka z wodą i warzywami, które dodaliśmy wcześniej. Gotujemy aż dynia będzie miękka.

3. Kiedy warzywa będą już ugotowane, dodajemy łyżkę kurkumy (dodaję ją ponieważ bardzo lubię jej smak, nie wiem czy do końca nadaje się do takich dań ale jak dla mnie smakuje idealnie), na rozgrzanie wrzucam również chilli i otartą bazylię, a następnie doprawiam solą.

4. Krem podaje zazwyczaj z płatkami dyni ale niestety tym razem nie miałam ich w pobliżu, dlatego uprażyłam ziarenka słonecznika i wsypałam je na wierzch. 
Przepis idealny dla wszystkich osób przeziębionych ale oczywiście nie tylko. Życzę smacznego! 


5 komentarzy:

  1. Najlepsza zupa krem na świecie! Teraz mam przepis to też sobie będę miksować 💞

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę koniecznie wypróbować !

    ZAPRASZAM DO MNIE:
    burgundychocolate.blogspot.com-klik !

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadlam nigy takiego kremy, ale wyglada smacznie
    swietne zdjecia :))
    http://palaania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja szukałem właśnie jakiegoś przepisu, w którym mógłbym użyć dyni. Spadłaś mi z nieba, moja droga. Dzięki za świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń