2 sie 2014

Marta w kuchni - szparagowy lunch

Witajcie! Obecnie znajduję się na obozie w Bułgarii. Nie mam tutaj takich wspaniałych obiadów jak ten z dzisiejszego postu ale nie brakuje mi owoców i świeżych warzyw. Taki zestaw obiadowy jest dobry da osób mających mało czasu i chęci do siedzenia w kuchni. Pomimo tego, że uwielbiam gotować, to pewnie jak każdemu zdarza mi się dzień lenia. Podczas takowych dni stawiam na szybkie i lekkie lunch'e. Po powrocie z obozu, wrzucę sporo zdjęć! Szykujcie się na falę bułgarskiego klimatu. 

Składniki:
0.5kg zielonych szparagów 
2 jajka
sól
cukier
pomidor
dymka


1. Szparagi dokładnie myjemy i odłamujemy dolną (białą) część.
2. W wysokim garnku gotujemy wodę (wysokość wody w naczyniu powinna być nie większa niż 7cm). Przed zagotowaniem porządnie solimy wodę oraz dodajemy 5 łyżeczek cukru, dzięki czemu szparagi będą miały dużo lepszy smak. 
2. Umyte i obrane szparagi znów związujemy gumką by postawione w naczyniu nie przewracały się.
3. Podczas gdy nasze szparagi się gotują, my rozgrzewamy patelnię i rozbijamy dwa jajka. W zależności od upodobań smażymy jajka  tak by były bardziej ścięte lub mniej (ja wolę te mniej ścięte, gdy żółtko rozpływa się po talerzu).
4. Na koniec wyjmujemy szparagi, odsączamy z wody i układamy na talerzu razem z wysmażonymi jajkami. Dodatkowo możemy pokroić na bok pomidora wraz z dymką. 
Taki lunch dostarcza wielu witamin. Jest lekki ale bardzo sycący, dzięki czemu będziecie mieć siłę na resztę dnia!

SMACZNEGO!

14 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, ale szkoda, że... nie lubię szparagów :(

    http://dziennik-zuuzu.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wygląda zbyt apetycznie , może dlatego, że nie lubię szparag? :D
    nataa-liiaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej.Bardzo spodobał mi się ten post i z miłą chęcią czyta się twojego bloga ;*
    Z niecierpliwością czekam na kolejny post.
    Zapraszam na naszego bloga ; ) Dopiero zaczynamy!
    _______________________________________
    http://weonforever.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale!
    jakie szczęście, że mam akurat wszystkie składniki w lodówce! biegnę wypróbować :)

    fashion-and-not-only.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być bardzo dobre :-)



    http://weraweronika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam szparagi, wygląda smacznie :)


    zapraszam też i do mnie :)
    nnonsensee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. zawsze chciałam posmakować szparagów, ale nigdy nei wiedziałam jak dobrze je przygotować, teraz na pewno spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bajecznie! Musiało super smakować

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przecudnie! Aż chce się jeść, haha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, wygląda dość smacznie :3
    Pozdrawiam
    xxxaleksandraxxx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. hej , świetny post i oczywiście blog , czy mogłabyś zajrzeć do mnie dopiero zaczynam . Gdyby było coś nie tak napisz mi w komentarzu na pewno to poprawię i zaobserwuję na stałe
    http://diffrentcholy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie!

    alexshia-a.blogspot.com | xoxo

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak to świetnie wygląda! Sama chciałabym spróbować zrobić coś takiego.. Ale jak na razie odpoczywam. Może po powrocie do szkoły się uda w jakiś weekend!

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie przepadam za szparagami ale wyglada apetycznie.
    Obserwujemy ?
    http://przestrzen-piekna.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń